Ha
començat, encara no fa una semana, a Chennai, Índia, el Campionat del món
d´escacs que enfronta l´indi Viswanathan Anand –actual campió- amb l´aspirant,
el jove noruec de 22 anys Magnus Carlsen. El món dels escacs segueix amb expectació aquest matx perquè veuen en el
jove Carlsen un nou geni del tauler: alguns el comparen amb Fischer pel seu
esperit de lluita, i d´altres el veuen com a un nou prototip d´escaquista
cibernètic, que ja ha crescut i s’ha format amb els ordinadors i els mòduls d’
anàlisi, i que per tant concep la seva feina i el seu joc amb l´ajuda i l’
estil que dónen les màquines. El primer escaquista ciborg, podríem dir…
Les
partides es poden seguir en directe a la web de la Federació Internacional
d´Escacs (FIDE) amb comentaris en anglès per part d´especialistes, o en les
múltiples webs d´escacs d´arreu del món. De moment, després de 4 partides –el
matx està programat al millor de 12-, el resultat està igualat amb 4 taules,
dues de les quals sense lluita i les altres dues amb clara iniciativa del
campió, que no ha pogut materialitzar.
Els que
hem crescut, escaquísticament parlant, a l´ombra de Fischer primer, i de
Kasparov després, arrufem el nas davant dels elogis cap al jove jugador nòrdic.
Com sempre passa, tendim a fer més grans del que eren els nostres mites: ens
sembla improbable que sorgeixi algú que els pugui desbancar.
Personalment,
tot i que també vaig tenir els meus dies d´afany competitiu, el que més
m´agrada dels escacs és mirar com juguen els altres, o reproduir partides antigues, o com a molt, jugar
partides amistoses de cafè. No és estrany, doncs, que els meus millors records
escaquístics dels darrers anys es corresponguin no pas amb la consecució
d´algun trofeu o fita esportiva, sinó amb aquelles rares ocasions en què uns
desconeguts et conviden a fer una partida amb ells, com m´ha passat, per
exemple, passejant pels carrer de Damasc, o en la terrassa d´un bar de la
ciutat de Praia, a l´illa de Santiago, en l´arxipèl·lag de Cap Verd, Àfrica.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada