dijous, 14 de novembre del 2013

My World Chess Championship


Ha començat, encara no fa una semana, a Chennai, Índia, el Campionat del món d´escacs que enfronta l´indi Viswanathan Anand –actual campió- amb l´aspirant, el jove noruec de 22 anys Magnus Carlsen. El món dels escacs segueix  amb expectació aquest matx perquè veuen en el jove Carlsen un nou geni del tauler: alguns el comparen amb Fischer pel seu esperit de lluita, i d´altres el veuen com a un nou prototip d´escaquista cibernètic, que ja ha crescut i s’ha format amb els ordinadors i els mòduls d’ anàlisi, i que per tant concep la seva feina i el seu joc amb l´ajuda i l’ estil que dónen les màquines. El primer escaquista ciborg, podríem dir…

Les partides es poden seguir en directe a la web de la Federació Internacional d´Escacs (FIDE) amb comentaris en anglès per part d´especialistes, o en les múltiples webs d´escacs d´arreu del món. De moment, després de 4 partides –el matx està programat al millor de 12-, el resultat està igualat amb 4 taules, dues de les quals sense lluita i les altres dues amb clara iniciativa del campió, que no ha pogut materialitzar.

Els que hem crescut, escaquísticament parlant, a l´ombra de Fischer primer, i de Kasparov després, arrufem el nas davant dels elogis cap al jove jugador nòrdic. Com sempre passa, tendim a fer més grans del que eren els nostres mites: ens sembla improbable que sorgeixi algú que els pugui desbancar.

 
Personalment, tot i que també vaig tenir els meus dies d´afany competitiu, el que més m´agrada dels escacs és mirar com juguen els altres, o reproduir  partides antigues, o com a molt, jugar partides amistoses de cafè. No és estrany, doncs, que els meus millors records escaquístics dels darrers anys es corresponguin no pas amb la consecució d´algun trofeu o fita esportiva, sinó amb aquelles rares ocasions en què uns desconeguts et conviden a fer una partida amb ells, com m´ha passat, per exemple, passejant pels carrer de Damasc, o en la terrassa d´un bar de la ciutat de Praia, a l´illa de Santiago, en l´arxipèl·lag de Cap Verd, Àfrica.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada