dijous, 9 d’abril del 2020

Agenolleu-vos

 
Benín

A Roma, a la basílica de Sant Joan del Laterà hi ha l’Escala Santa que els peregrins pugen de genolls. Són vint-i-vuit esglaons de marbre, revestits de fusta per protegir-los del desgast de l’ús ininterromput durant segles i segles.
La llegenda diu que l’escala va ser feta portar de Jerusalem a Roma per la mare de l’emperador Constantí al segle quart de la nostra època, pel fet que aquesta era l’escala que va pujar Jesucrist al palau de Ponç Pilat quan aquest el va fer cridar per jutjar-lo.
Al llarg dels anys, l’Església Catòlica ha concedit diferents indulgències als que pugessin l’escala, i fins i tot alguns papes n’han donat exemple seguint la tradició. Normalment, hi vagis el dia que hi vagis o a l’hora que hi vagis, sempre hi sol haver peregrins que fan cua per pujar escales amunt d’aquesta peculiar manera.
Justament perquè l’escala original s’associa al martiri del Crist, el gest de marxar de genolls ve a ser un recordatori del Via Crucis del Salvador que els creients realitzen simbòlicament amb l’esforç d´haver de moure´s sense l’ajuda dels peus, postrant-se a l’hora en sagrada devoció amb el Crucificat.
Fa molts anys, viatjant per l’Àfrica Occidental, vam topar amb l’indret que mostra la fotografia. Sabem que, a més de la llengua, els colonitzadors també van portar la religió al continent negre. Podem perfectament imaginar, doncs, que aquesta escala santa africana sigui el lloc on els habitants de la zona facin el seu culte a Déu.
Tenint en compte l’amplària i els esglaons escrostonats, hom podria pensar en l’èxit i la molta devoció que pugui tenir aquesta escala. Per altra part, les quatre herbotes que s´hi veuen també ens podrien informar que el seu ús sigui merament estacional. Res indica, en una mirada general, cap signe d’abandonament.
El rètol està intacte, ben dret i perfectament pintat. L’únic que es fa una mica estrany és el to imperatiu del cartell. Actua com una ordre tot i que els tons blaus en suavitzen l’obligatorietat. La “a” minúscula d’entremig és una nota simpàtica sobretot per estar impresa a mitja altura respecte de les altres.
Veient la imatge, un es pregunta que a qui se li deuria acudir de fer aquestes escales expressament per ser pujades de genolls. O bé, en cas que ja hi fossin per algun altre motiu, perquè canviar-ne l’ús per fer-ne un espectacle així.
Avui mateix, Divendres Sant del 2020, tenim encara a tot el món de genolls per mor d’un misteri poderós i invisible que ens regula del tot la vida i ens fa humilment conscients de la nostra petitesa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada